Malmö Näringslivsgala
PRISKATEGORIER
2025
Nomineringen är nu avslutad för i år
Jurygrupperna har nu påbörjat sitt arbete. De består av representanter från Malmö Stad, näringslivet, tidigare vinnare i kategorin eller andra personer som på något sätt har koppling till priskategorin.
Priskategorier Malmö Näringslivsgala
Grundläggande kriterier för samtliga priser i Malmö Näringslivsgala är ett övergripande arbete och medvetenhet kring social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. De företag som väljs ut som finalister till Malmö näringslivsgala måste också genomgå en ekonomisk kontroll och kunna visa på ett ekonomiskt stabilt, etiskt och klanderfritt företagande. Antal nomineringar som inkommer har ingen betydelse för val av finalister utan dessa väljs ut av en jury bestående av representanter från Malmö stad och näringslivet.
Är en förebild för näringslivet i Malmö och har en betydande inverkan på näringslivet och stadens utveckling. Företaget har utvecklat lösningar, tjänster eller produkter som bidrar till att sätta Malmö på kartan som en modern och framåtsträvande stad. Aktören har en hållbar lönsamhet samt en positiv utveckling i sin bransch. Med ett starkt engagemang för Malmö bidrar företaget till den lokala gemenskapen och har en tydlig strategi för hållbar utveckling.
Priset delas ut av Malmö stad och Swedbank.
Har en nytänkande och offensiv produkt eller tjänst, liksom mod och en stark vilja att driva utveckling och förändring genom att utmana normer och bryta traditionella mönster. Personen/företaget/organisationen utmanar genom sina idéer, kombinerar och korsar gränser mellan branscher och har med intensiva utvecklingsinsatser utökat sin verksamhet och skapat en lösning som inte bara är ekonomiskt lönsam utan också socialt och miljömässigt hållbar.
Priset delas ut av Malmö stad i samarbete med PWC.
Är ett företag, en person eller organisation som på ett betydande sätt har bidragit till en positiv samhällsförändring inom hållbar utveckling och social inkludering. Genom sociala innovationer och/eller samhällsnyttiga insatser förbättras villkoren för utsatta eller marginaliserade grupper genom lösningar som främjar ett samhälle där tillväxt och framsteg sker på ett ansvarsfullt, inkluderande och hållbart sätt. Årets samhällsförbättrare har en helhetssyn på hållbarhet och har gjort stora framsteg inom alla tre områdena: ekonomi, socialt ansvar och miljömässig hållbarhet.
Priset delas ut av Malmö stad i samarbete med Vinge.
Priset går till en person, organisation eller företag i Malmö som sätter ekologisk- social- och ekonomisk hållbarhet i fokus. Aktören har ett långsiktigt arbete med tydlig innovations- och förändringsförmåga för att minska klimatpåverkan och resursanvändning samtidigt som man når ekonomisk utveckling.
Priset delas ut av Malmö stad i samarbete med Wihlborgs.
Är ett relativt nystartat företag som har en ny idé eller ett nytt koncept och som har utmärkt sig genom snabb tillväxt, innovation och potential att förändra marknaden. Aktören erbjuder en unik produkt eller tjänst eller har vågat att tänka i nya banor. Med en skalbar affärsmodell finns potential att utvecklas och skapa lönsamma och livskraftiga bolag med en plan för tillväxt och expansion, gärna internationellt. Utöver sin kommersiella framgång, bidrar aktören även till hållbar utveckling eller löser samhällsutmaningar genom sina innovationer.
Priset delas ut av Malmö stad och Sydsvenskan.
Är en person, organisation eller företag i regionen som redan har och kan komma att fortsätta göra, en betydande insats för näringsliv, innovation, forskning och entreprenörskap. Aktören arbetar för att ytterligare fördjupa samarbetet och utvecklingen över sundet och skapar förutsättningar för ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Aktören bidrar till att positionera och stärka Öresundsregionens identitet, tillväxt och samarbete över gränserna, samtidigt som den arbetar för en mer hållbar, innovativ och konkurrenskraftig region.
Priset delas ut av Malmö stad i samarbete med Øresundsinstituttet, som även utser vinnaren.
Priset delas ut till ett UF-företag med en affärsidé som både har affärspotential och förmåga att göra världen lite bättre. I det stora eller det lilla. Idéer som kan bidra till att lösa samhällsproblem eller förbättra människors liv. Alla UF-företag som drivs på gymnasieskolor i Malmö kommun kan vara med och tävla. Vinnaren utses efter att företagen fått presentera sin affärsidé inför en jury. Juryn består av representanter från Företagarna, ALMI, Media Evolution, Malmö stad och Swedbank. Tävlingen arrangeras av Swedbank och Swedbanks Ägarstiftelse Skåne i samarbete med Ung Företagsamhet och Malmö stad.
Har genom exceptionella insatser lyft fram Malmö för att etablera staden som en attraktiv plats för entreprenörskap, kultur, investeringar, sociala projekt eller andra verksamheter som bidrar till stadens framsteg och synlighet. Genom sitt nätverk och sina aktiviteter har ambassadören en stor räckvidd och påverkansgrad och kan även få andra att se stadens potential. Ambassadören sprider Malmöandan såväl lokalt som nationellt och internationellt. Malmöambassadören förespråkar Malmö genom sina gärningar, är trogen staden och arbetar för att göra Malmö till en bättre plats för alla.
Priset delas ut av Malmö stad som även utser vinnaren.