Malmö Näringslivsgala
Intervju
Micael Nord, Näringslivsdirektör
Vi har tagit pulsen på Malmös näringslivsdirektör Micael Nord inför Malmö Näringslivsgala. Vad betyder Malmö för Micael och vilka är hans absoluta favoritplatser i staden?
Varför Malmö?
Jag bodde tidigare i Göteborg men har bott i Malmö 8 år nu. Jag tyckte att Malmö var spännande och det kändes som att det är i Malmö allting händer. Nu upplever jag det och det bekräftas varje dag, inte minst i mitt jobb. Jag får ofta frågan om skillnaderna mellan Göteborg och Malmö men det går inte att jämföra, det är så otroligt stora skillnader. Till exempel regionen vi verkar i, med närheten till kontinenten som om några år kommer att bli ännu närmare när Fehmarn Bältförbindelsen är klar och alla fantastiska människor och entreprenörer som finns i Malmö, det händer hur mycket som helst.
Vad betyder Malmö för dig?
Malmö är så mycket för mig, framför allt människorna som finns och verkar i staden och den otroliga samverkan som finns i Malmö, det är något jag inte mött i andra städer. Här har man inte konkurrenter utan här har man kollegor i branschen. Ett exempel är Eurovision senare i år, i hela förhandlingarna inför, så sluter alla upp. Det handlar inte om individen eller vinstdrift utan man gör detta för Malmö och det var självklart att vi skulle ha Eurovision hos oss! Malmö är för mig också kaxigheten med glimten i ögat och det som byggt staden till vad den är idag. Vi Malmöbor kommer från 180 olika länder, pratar tillsammans ca 140 olika språk och mer än hälften av befolkningen har rötter i andra länder vilket skapar en fantastisk dynamik och kreativitet vilken nog är en tydlig förklaring till det kreativa, innovativa och öppna Malmö vi har idag.
Vilka typer av företag och branscher ser du som de mest framträdande i Malmö?
Vi har nästan 40 000 bolag i stan och vi har förmånen att ha ett brokigt och diversifierat näringsliv som skapar möjligheter och förutsättningar för kreativitet och innovation men också en minskad sårbarhet där vi inte är beroende av ett fåtal branscher. Vår största bransch, och den vi ser växer mest är den med företagsnära tjänster som konsulttjänster och advokattjänster kring bolagen. Utbildningsområdet och besöksnäringen har även blivit allt viktigare för Malmö och branscherna runt omkring. Vi har dessutom ett fantastiskt Life science kluster i Malmö som växer och som innebär spännande saker framöver vilket vi är glada för.
Man pratar om att gå från industristad till kunskapsstad, men vi har fortfarande industri och tillverkande företag i Malmö och industrin idag är väldigt kunskapsintensiv så det är svårt att särskilja på just industri och kunskap. Vi har nu även bank, finans och försäkring som växer och har vuxit i Malmö och en av förklaringarna till det, är att det finns en ung, välutbildad, språkkunnig, och globalt medveten befolkning som passar väldigt bra till den typen av företag. Spelindustrin betyder såklart även den mycket för Malmö. De rekryterar väldigt mycket internationellt och för individen som kommer hit kan det vara lättare att komma till en stad med mångfald av kulturer vilket är en USP (Unique selling point, reds. anm.) för dessa rekryteringar.
Hur ser du på Malmös konkurrenskraft gentemot andra städer när det gäller företagsattraktioner och tillväxt?
Vi märker det när vi sitter med etableringar, att det läget som Malmö har med närheten till kontinenten, så är det ett otroligt strategiskt läge med stor tillgänglighet vilket skapar förutsättningar för till exempel huvudkontorsetableringar. Det handlar såklart om rationella argument men också om den vibe, känsla och attityd vi har i staden.
Vad gör staden för att främja innovationen, tillväxten och att locka företag?
Det gör vi på många olika sätt men väldigt viktigt är den framtida kompetensförsörjningen. Kommunens uppdrag i näringsfrämjande insatser är väldigt mycket det som kommunen håller på med just nu. Bra skolor, utbildning och bra livsmiljöer men det handlar också om att vi under åren har etablerat fler och fler främjande aktörer som skapar utveckling som till exempel Minc (inkubator), Medeon (Life science park), Level (inkubator), så det handlar om att främja att skapa förutsättningarna för personer som redan startat bolag och vill växa eller de som drömmer och fantiserar om att starta bolag. Det måste finnas förutsättningar och trösklarna behöver vara låga.
Vad har Malmö, företagandet och du i din roll för utmaningar?
Företag söker sig till Malmö för att det finns kompetens men självklart är det också kompetensförsörjningen som är en ständig utmaning. En annan utmaning vi och många andra jobbat mycket med är kapitalanskaffning. Inte minst för bolag som är i ”växafasen” men där vi sett flera initiativ de senaste åren som hjälper till i det, med större konferenser och event kopplat till kapitalanskaffning vilket varit väldigt välkommet i Malmö.
4 snabba med Micael Nord
Vad är det Bästa med Malmö?
Människorna!
Dina 3 favoritplatser i Malmö?
Åh det finns så många. Vet inte om jag vill avslöja dessa platser då jag vill ha de för mig själv haha!
Men jag gillar Östra Förstadsgatan, min morfar bodde där för många år sedan och jag tycker att denna gata har en mix av sköna ställen, arkitekturen är ganska brokig och det känns som att det finns delar från både det gamla och nya Malmö där.
Ett ställe som är helt fantastiskt är ju tema-lekplatsen i Sorgenfri, Mary Anderssons lekplats, där de byggt temalekplatsen utifrån de barnrikehus som fanns förr. En fantastisk oas där man plockat upp det Malmö som fanns tidigare och gjort det till en lekplats som berättar Malmös historia.
Sen gillar jag Malmös restauranger, som ett kollektiv. Det finns många barer och restauranger i staden som håller väldigt hög nivå men samtidigt en avslappnad stämning och med skön personal som arbetar.
3 måsten för vad en gala måste innehålla?
- Näringslivshjältar som vi hyllar och prisar.
- Lyfta upp den känsla vi ofta pratar om i Malmös näringsliv om samverkan och att vi gör det tillsammans. Att förstärka den stämningen under en kväll genom musik och annat.
- Sen måste den ju såklart innehålla gäster, det är bra! Festsugna och nyfikna gäster då galan också är ett tillfälle att skapa nya kontakter och göra affärer vilket också är ett syfte med galan, att prata med nya människor för att få nya saker att hända.
Din bästa schlagerdänga genom tiderna?
Haha, kan jag ens välja! Men Italiens bidrag 1990, ”Insieme”, av Toto Cutugno. Den tycker jag är fantastisk också för tidsandan efter murens fall och den handlar om ett enat Europa vilket vi behöver påminna oss om idag. En fantastiskt Eurovisionvinnare genom tiderna!
Tack Micael Nord för att vi fick ta dig på pulsen. Vi ses den 27 februari!
Intervju: Katrin Hersvall och Jessica Winberg